ŻAGIEL I WATR

/ŻAGIEL I WATR
ŻAGIEL I WATR2019-06-11T10:24:23+00:00

KONFERENCJA ŻAGIEL I WIATR

CENTRUM KONFERENCYJNE PRZYSTAŃ HOTEL&SPA OLSZTYN

Piątek, 23.08.2019

Możliwości wykorzystania potencjału środowiskowego i gospodarczego Regionów pólnocnej Polski, w tym  Warmii i Mazur w aspekcie wzrostu produkcji ziemniaka. Kierunki produkcji, jakość i możliwe kanały dystrybucji produktów w kraju i za granicami Polski, w oparciu o założenia  Programu dla Polskiego Ziemniaka 2020-2025 MRiRW oraz możliwości wsparcia instytucji finansowych, samorządów i organizacji branżowych w planach inwestycyjnych i marketingowych.

Plan i Tematyka konferencji:

16.00-16.15 – rejestracja i powitanie gości.

16.15-16.30 –  Oficjalne powitanie gości – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego województwa Warmińsko-Mazurskiego.

16.30-16.45 – Rozwój infrastruktury gospodarczej Woj. Warmińsko mazurskiego oraz możliwości wsparcia działań inwestycyjnych – przedstawiciel Specjalnej Warmińsko-Mazurskiej Strefy Ekonomicznej.

16.45-17.00 – Program dla polskiego ziemniaka – przedstawiciel MRiRW.

17.00-17.15 – Polska Federacja Ziemniaka – misja, wizja, cele, działania, struktura.

17.15- 17.30 – Przerwa kawowa.

17.30- 17.45 – Strategia rozwoju europejskiej branży ziemniaka – Berta Redondo – sekretarz organizacji EUROPATAT

17.45- 18.00 – Możliwości rozwoju produkcji nasiennej w północnej Polsce w tym w woj. Warmińsko-mazurskim na tle produkcji europejskiej – Tigran Richter- Europatat seed commision chairman- Norika.

18.00-18.15 – Miejsce Polski i jej regionów w  światowej gospodarce. Perspektywy dla  rynku ziemniaka. Stan obecny, perspektywy, szanse i zagrożenia.

18.15-18.30 –  Możliwości rozwoju i wsparcia dla handlu międzynarodowego i inwestycji zagranicznych – przedstawiciel BNP PARIBAS

18.30-18.45 – ,,Działaj lokalnie, myśl globalnie” – Tomasz Jakubiak

19.00- 24.00 – Bankiet z nowoczesną kuchnią Polską w wydaniu Tomasza Jakubiaka

Wieczorny bankiet odbędzie się na pomoście renomowanej restauracji Przystań w Olsztynie, ul. Żeglarska 4 nad jeziorem Ukiel. Wieczór umilać będzie kwartet jazzowy i kuchnia w wydaniu europejskim z użyciem polskich składników, w tym kilka dań z ziemniaka. W międzyczasie pokaz kulinarny nowoczesnej kuchni polskiej w wydania światowej klasy kucharza Tomasza Jakubiaka znanego przede wszystkim z promowania lokalnych polskich produktów.

Tematem przewodnim konferencji jest:  ,,Żagiel i Wiatr”. Żagiel symbolizuje środowisko i zasoby naturalne jakie posiadamy, a wiatr nas samych, którzy to dzięki wykorzystaniu potencjału i pracy możemy pchnąć łódź naszego rozwoju w świat.

Bankiet i kolacja jest doskonałą okazją do spotkania przede wszystkim przedstawicieli branży i jej otoczenia oraz gości z zagranicy i partnerów z instytucji finansowych.  Piękny widok jeziora i przystani jachtowej ma pokazać piękno i walory środowiskowe nie tylko regionu ale i kraju.

Zarejestruj się
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie oraz akceptujesz postanowienia polityki prywatności Zgoda